2011-04-05 07:10:59• hírek • Szatmár.ro

A Szatmári Magyar Hírlap keddi számából

A Szatmári Magyar Hírlap április 5-i, keddi számából:

Író-olvasó találkozón kicsik, nagyok

Szatmárnémetibe látogatott Szávai Géza, a „Burgum Bélus, a mesterdetektív" című meseregény-sorozat szerzője a budapesti PONT Kiadó képviseletében, Szávai Ilona kiadóvezetővel együtt. Az eseménydús napon az író elsőként szerkesztőségünkbe látogatott el, majd a 10-es Számú Általános Iskola kisdiákjainak mesélt. Délután három órától a Babeş-Bolyai Tudományegyetem szatmárnémeti kihelyezett tagozatán mutatkozott be a PONT Kiadó „Gyermekekről-gyermekekért-gyermekeknek" nevű kiadói programja, valamint a „Fordulópont" című folyóirat. Hat órától, ugyanitt író-olvasó találkozóra került sor a szerzővel a „Székely Jeruzsálem" című esszéregénye kapcsán.

„Terrortámadás" a csendőrségen

Látványos bemutatóra került sor tegnap délben a Szatmár Megyei Csendőrfelügyelőség székhelyén. A Román Csendőrség Napja alkalmából megszervezett ünnepségen a szép számban összegyűlt gyerekek nem kevesebb, mint hét bevetési akciónak lehettek tanúi. A megnyitón Avram Gheorghe, a felügyelőség vezetője köszöntötte a jelenlévőket, majd felolvasták a belügyminiszter és az országos csendőrfelügyelőség parancsnokának üzenetét.

Ezt követően díjakat és kitüntetéseket osztottak ki, majd a felvonulás után kezdetét vette a bemutatók sorozata.

A bemutatók után a gyerekek megtekinthették a csendőrség tulajdonában levő, bevetéseken használt járműveket, felszereléseket, fegyvereket, és tájékoztatást kaphattak a csendőri szakmával kapcsolatos tudnivalókról.

Újabb fejlesztések Pusztadarócon

Számos fejlesztést tervez a közeljövőben a pusztadaróci önkormányzat. Amint arról Găman Mihály polgármester nemrég lapunknak beszámolt, a községben bővíteni fogják a szennyvízhálózatot, illetve le fognak aszfaltozni néhány utat. Emellett Darócon és Szamosdarán az ivóvízhálózat bővítését tervezik. Az Atya felé vezető, mintegy 4 kilométeres vízhálózat építése kisebb bonyodalmakba ütközik, ugyanis a csöveket a Csengersimai határátkelő felé vezető nemzetközi út alatt kell vezetni. A daróci önkormányzat által benyújtott parkosítási pályázatot kedvezően bírálta el a Környezetvédelmi és Erdészeti Minisztérium, így a szaktárca 449 ezer lejes támogatást utal ki erre a célra.

Romániai termékek az osztrák követségen

A Román-Osztrák Kereskedelmi Kamara szervezésében különleges termékbemutatónak adott otthont március 15-én a Bécsi Román Nagykövetség, amelynek helyszínét a nagykövet asszony, Silvia Davidoiu ingyen nyújtotta a meghívottak rendelkezésére. Johann Brutler, a krasznabélteken üzemelő Weingut Brutler & Lieb társtulajdonosa és vezetője számolt be a bemutatón szerzett tapasztalatairól. A rendezvényen összesen öt cég vehetett részt, a meghívott borászatok - a Nachbilon kívül a Murfatlar és a Cotnari - mellett hústermékek, pontosabban a szebeni szalámi és a pleşcoi juhkolbász gyártói is a bécsi követség vendégei lehettek.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: